Road to Tokyo, meet gastblogger Nadine Broersen

Fotografie Ruud van Bragt Gastblogger Nadine Broersen, road to Tokyo
Fotografie Ruud van Bragt

Deze maand stellen we Nadine Broersen, topsporter, Olympisch atlete én onze nieuwe gastblogger aan je voor. Ze zal ons de komende maanden meenemen tijdens haar voorbereidingen naar Tokyo. Vandaag stelt ze zichzelf voor en leren we haar een beetje beter kennen. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

For English click here.

Hi Nadine, Leuk dat je ons een kijkje geeft in jouw leven en de voorbereidingen naar Tokyo! Vertel ons eens wat meer over jezelf. Wie ben je, hoe ziet jouw leven eruit?

Mijn naam is Nadine Broersen en ik ben 30 jaar oud. Ik ben meerkampster binnen de atletiek en train fulltime om mij goed voor te kunnen bereiden op de grote toernooien. Normaal gesproken train ik tweemaal op een dag, op Papendal – het nationale trainingscentrum van Nederland, Arnhem – of in Dongen of Breda. Daarnaast ga ik minimaal één keer in de week naar de Fysio en één keer per week naar de masseur.

Mijn dagen bestaan doorgaans uit opstaan, ontbijten, trainen, lunch, trainen, diner, een beetje ontspanning en studeren en dan weer slapen. Tussendoor, in de avonden en op mijn vrije dag, ben ik druk bezig met mijn HBO studie Sportmanagement.

Ik denk dat niet veel mensen weten dat je naast je carrière als topsporter ook nog een studie doet. Doe je dit al lang?

De afgelopen jaren heb ik altijd wel wat tijd gestoken in studies. Vaak waren dit losse HBO modules, omdat het best lastig is om naast het fulltime trainen, ook nog een volledige studie te doen. Ik heb bijvoorbeeld wel mijn boekhouddiploma gehaald en de module mediapsychologie afgerond. Dit jaar kwam de studie HBO sportmanagement op mijn pad, eigenlijk vanwege Corona. Ik wilde mijn aandacht ook een beetje verleggen in de onzekere tijden en ben toen begonnen met deze studie. Het is een fulltime studie, maar het gaat erg goed. Mijn eerste jaar zit er bijna op en ik vind het erg leuk!

Interessant! Zoals je al zegt bestaan je dagen voornamelijk uit veel trainen. Wanneer ben je eigenlijk begonnen met sporten?

Op 8 jarige leeftijd ben ik begonnen met atletiek. Ik was altijd al een behoorlijk actief kind en mijn meester uit groep 5 adviseerde mijn ouders om eens een kijkje te nemen bij Atledo, de plaatselijke atletiekverenging in Dongen. Vanaf de eerste dag was ik verliefd en ben ik er nooit meer van af gegaan!

En wat aan atletiek maakte je op slag verliefd?

Ja, ik denk voornamelijk de vele uitdagingen. Atletiek is niet alleen hardlopen of alleen werpen, je kunt letterlijk alles doen! Juist die afwisseling vond ik meteen leuk, uitdagend en absoluut niet saai!

Daarnaast vind ik atletiek ook een behoorlijk sociale sport. Het is wel een individuele sport maar dan met de gezelligheid van trainingsmaatjes.

Als je zo jong begonnen bent dan heb je al een lange sportcarrière. Wat vind jij het gaafste moment in je sportcarrière tot nu toe? En waar ben je het meest trots op?

Het allereerste mooie moment uit mijn carrière was de kwalificatie voor mijn eerste Olympische Spelen. Als klein meisje zei ik al tegen mijn ouders dat ik ooit naar de Olympische Spelen wilde gaan en van atletiek mijn beroep wilde gaan maken. In mei 2012 kwam deze droom uit en kwalificeerde ik mij in Gotzis voor de Olympische Spelen in Londen. Londen zelf was ook een super ervaring. Ik scoorde een persoonlijk record, in een stadion met 80.000 mensen. Echt een onvergetelijke ervaring!

Mijn absolute hoogtepunt kwam in 2014. Het jaar daarvoor had ik de nodige pech, een diskwalificatie bij het EK en een val bij het WK. Maar ik wist zeker dat ik daarna zou laten zien wat ik in mij had. Ik werd Wereldkampioen Indoor op de vijfkamp! Met een Nederlands record op het hoogspringen (1.93m) en de vijfkamp.

En het moment waar ik het meeste trots op ben. Mijn comeback in 2019. Ik moest in 2018 revalideren van een ernstige blessure, een afgescheurde achterste kruisband. Het was maar de vraag of ik als meerkampster terug kon komen van zo’n blessure. Maar in 2019 eindigde ik 6e op de WK in Doha en stelde ik deelname aan mijn 3e Olympische Spelen veilig!

Zoals je al kort verteld,  heb je een aantal jaar geleden een flinke blessure opgelopen. Hier ben je nu volledig van hersteld. Heeft dit je uiteindelijk sterker gemaakt? Of heb je hier iets anders van geleerd?

Eind 2017 scheurde ik inderdaad mijn achterste rechter kruisband tijdens een val met het hordelopen. Dit was behoorlijk heftig en ook een blessure die weinig voorkomt binnen de atletiek. Een aantal dagen was ik emotioneel maar ik kon na een week de knop omzetten. Samen met een deskundig team hebben we een goed plan gemaakt en ben ik voor de volle 100% voor mijn revalidatie gegaan.

Ja, het was onwijs pittig. Achteraf denk ik: jemig, hoe heb ik dit vol kunnen houden? Maar vanaf het eerste moment wist ik gewoon dat ik helemaal zou herstellen. Ik voelde mij elke week sterker worden, leerde mijn eigen lichaam voor het eerst pas echt goed kennen en maakte ook mentaal grote stappen.

Normaliter blijf je elk jaar maar doorgaan en heb je ook niet de tijd om ‘bij te komen’ van pijntjes of om mentaal even de rust te krijgen. Je hebt constant de druk om te presteren. Nu had ik 9 maanden om aan mijzelf te werken. Weliswaar om van een ernstige blessure te herstellen maar ik heb er ook op persoonlijk vlak veel van geleerd. Het is echt heel cliché maar ik ben hier zeker sterker uit gekomen!

Gelukkig maar! Dit jaar ga je voor de derde keer naar de Olympische spelen, zo tof! Tijdens de komende weken zal je ons meenemen tijdens jouw voorbereidingen op Tokyo 2020. Hoe gaat het met de voorbereidingen en hoe ziet dit eruit?

Afgelopen jaar zouden eigenlijk de Olympische Spelen in Tokyo zijn maar vanwege Corona gingen ze helaas niet door. Erg balen, want dat is een moment waar ik echt naartoe leef. Op een gegeven moment moet je de knop omzetten en ben ik gaan werken aan een aantal technische aspecten in de trainingen. Door Corona blijft het allemaal een beetje onzeker maar ik moet er nu vanuit gaan dat alles doorgaat en mij daar zo goed mogelijk op voorbereiden. Ik heb tot nu toe een goede winter gedraaid en heb pas te horen gekregen dat ik ben uitgenodigd voor het EK Indoor in maart. In de aanloop daar naartoe ga ik een aantal wedstrijden doen, waaronder de NK Meerkamp en het gewone NK.

Dat is een volle agenda dit voorjaar met veel wedstrijden. Een goede training is dan ook essentieel. Tijdens je trainingen zal je ook enkele producten uit ons assortiment gaan gebruiken en testen. Naar welk product uit ons assortiment ben je in het in het bijzonder erg benieuwd?

Dat klopt zeker! Tijdens mijn trainingen gebruik ik zelf regelmatig powerbands, massage rollers, dumbbells, een halterset, een balance board en meer. Dit hebben jullie allemaal ook in het assortiment zitten. Daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar de Vibro Body Booster – Trillplaat en het Iron Gym – Speed Abs Buikspierwiel. Ik heb veel zin om deze eens uit te gaan proberen!

Leuk! We sluiten dit interview af met een hele random vraag, omdat het altijd leuk is om te weten. Waar kunnen we je ‘s nachts voor wakker maken?

Haha dat is een goede vraag! Je kunt mij niet snel ergens wakker voor maken. Ik hou erg van mijn slaap 😉 Maar waar ik absoluut ook van hou is sushi, slagroom en donuts!

Thanks Nadine, tot snel!