Trainen voor succes! Een week op trainingskamp met Nadine Broersen

Nog maar een paar weken en dan beginnen de Olympische zomerspelen in Tokyo. Om goed voorbereid aan de start te verschijnen is Nadine samen met Team NL op trainingskamp geweest in Turkije. Ben je benieuwd hoe zo’n trainingskamp er voor een atleet uit ziet? Dan heb je geluk, want Nadine neemt ons mee tijdens een van haar trainingsweken in Turkije.

For English click here.

Trainingskamp in Turkije met Team NL

Normaal train ik 3 keer in de week op Papendal, het nationale trainingscentrum in Arnhem, en de rest van de week in Dongen of in Breda. Maar de afgelopen maand ben ik op trainingskamp geweest in Turkije. Vanwege Covid-19 moeten we wel zoveel mogelijk in een bubbel blijven, maar ik ben natuurlijk hartstikke blij dat we de kans krijgen om in warmer weer te trainen. Het is er niet super warm, maar met het zonnetje en zo’n 19 à 20 graden is het erg lekker trainen.

We zitten met het Nederlandse Team in een resort zodat we redelijk goed in een bubbel zitten en het hotel niet uit hoeven, behalve dan voor de training natuurlijk. Het eten is er erg goed en er is altijd wel een goed plekje te vinden om een boekje te lezen of te studeren.

De eerste trainingsweek hier in Turkije zit er al weer op. De eerste dagen is het altijd even wennen aan de omgeving, het hotel en de baan. Maar ik heb een goede eerste week gehad en ben erg tevreden over mijn trainingen. Hopelijk zijn ook de komende dagen goed en kan ik stappen vooruit maken!

Dagelijkse bezigheden tijdens een trainingskamp

In de ochtend sta ik rustig op, stap ik onder de douche, doe ik wat make-up op en loop ik naar het ontbijt. De keuze is reuze bij het ontbijt, maar ik hou het meestal bij een kom met kwark of yoghurt met muesli en wat fruit. Daarnaast mogen de twee bakjes koffie absoluut niet ontbreken! Daarna terug naar de kamer om mijn tas klaar te maken voor de training. Vervolgens worden we met een busje iedere dag naar de baan gebracht.

Na de ochtendtraining kunnen we weer lunchen in het hotel. Er is zoveel keus! Maar in de middag probeer ik over het algemeen een goed gevulde salade te nemen. De wraps zijn ook ontzettend goed, dus soms neem ik er nog een wrap bij. Van de lunch neem ik een bakje fruit en noten mee, zodat ik voor mijn middagtraining nog wat kan eten.

Na de middagtraining douche ik meestal eerst en ga dan naar het restaurant om te eten. Vaak laat ik een lekker stukje vlees of vis grillen en eet ik daar wat groenten en aardappeltjes of pasta bij. Het eten is erg goed, dus iedere avond eet ik wat lekkers!

Standaard na het eten drink ik nog een lekkere cappuccino, studeer ik wat of doe ik een spelletje. En dan naar bed.

Mijn trainingsweekschema

Maandag

 • Ochtend: Hordenlopen & Kogelstoten
 • Middag: Krachttraining

Ik begin de week altijd op maandagochtend met een horde- en kogeltraining. Het is vandaag wel iets drukker op de baan, maar gelukkig is er nog plek om de hordes neer te zetten. Na een uitgebreide warming-up met de groep – ik train met de polsstokspringers –  start ik met de horden training. Vandaag staan er wat metingen op de planning, dus de biomechanicus filmt alles en kijkt bijvoorbeeld naar de ‘touch down’ tijden tussen de hordes. Erg interessant! De training gaat goed, alleen knal ik met een laatste loopje toch nog op een horde. Even schrikken, maar gelukkig niets ernstigs!

Na de hordetraining ga ik door naar kogeltraining. Ik stoot eerst wat kogeltjes frontaal weg, daarna een paar uit stand met elastiek, om een soort van ‘tegendruk’ te krijgen. Vervolgens ga ik door naar een hele aanglij, dat is wat ik tijdens de wedstrijden ook doe. Met de aanglij techniek sta je met de rug naar de werpsector gekeerd achter in de stootring. Je buigt dan sterk voorover, en stoot vervolgens met een glijdende draaipas, waarin je jezelf ook strekt, naar achteren de kogel de sector in. De laatste weken wilde kogel niet helemaal lukken, maar vandaag heb ik een toptraining! In het begin van de training gaat het nog niet helemaal zoals ik wil, maar aan het einde voelt het goed en stoot ik ook weer goede afstanden. Erg blij dat ik deze stap weer heb kunnen maken!

Na de training koel ik nog wel even met ijs mijn knie omdat die ondertussen wel wat dikker is geworden. Hopelijk wordt het niet al te stijf.

In de middag vertrekken we naar de baan om kracht te doen in de krachtruimte. We doen een warming-up met de halter en vervolgens beginnen we met de hoofdoefeningen zoals het voorslaan en squatten. Het voorslaan gaat erg makkelijk en ik voel dat de serieuze gewichten eraan zitten te komen. Vandaag heb ik 95kg kunnen voorslaan! Omdat ik morgen ook moet werpen doe ik niet al te veel armoefeningen. Moe maar voldaan gaan we weer terug naar het hotel.

Dinsdag

 • Ochtend: Hoogspringen & Speerwerpen
 • Middag: Rust

Vanochtend ben ik opgestaan met best wat spierpijn en mijn knie is een beetje stijf van de horde gister, maar het valt zeker niet tegen. Gelukkig maar! Vandaag staat hoogspringen en speerwerpen op het programma, twee technische onderdelen die toch wel wat focus vragen.

Ook tijdens het hoogspringen en het speerwerpen kijkt de biomechanicus mee. Het hoogspringen gaat als vanouds goed! Ik begin de training met wat ontspannen sprongetjes en voel al snel dat het makkelijk gaat. De lat kan steeds iets hoger en ik spring uiteindelijk twee keer makkelijk over 1.80m uit een dribbel-3 pas. Het is lang geleden dat ik uit zo’n korte aanloop deze hoogte gesprongen heb, dus ik ben blij!

Ook het speerwerpen loopt lekker en ik ben goed aan het werpen. We zijn nog niet bezig met mijn wedstrijdaanloop, maar technisch beginnen dingen op zijn plek te vallen. Al met al heel erg blij met deze trainingsdag!

Dinsdag is altijd best wel een pittig dagje, des te fijner dat ik de middag vrij ben! Tijd voor studie, wat ontspanning en natuurlijk een paar cappuccino’s ;-).

Woensdag

 • Ochtend: Tempo’s
 • Middag: Krachttraining

De woensdag is voor mij eigenlijk vooral een ‘doe’ dag. Tempo’s en kracht, niet te veel nadenken over techniek maar vooral doen en het programma afwerken. Dat is fijn, want de maandag en dinsdag hakken er altijd wel in. Na de warming-up met de polsstokgroep doe ik zelf nog wat versnellingen en trek ik mijn spikes aan om te gaan lopen.

Het programma voor vandaag is 5x300m. De eerste loop ik behoorlijk te hard waardoor ik al redelijk snel verzuurd ben. Maar ook al worden de loopjes steeds zwaarder, ik loop de goede tijden en ben erg tevreden. Even tijd om te herstellen en dan door naar de krachttraining.

Ik merk dat ik best moe ben en ik iets meer moeite heb dan normaal om mij te focussen. Maar ook als ik moe ben, bewijs ik vaak dat ik goed ben. De overhead squats en het snatchen gaat erg goed en makkelijk. Daarna een step-up oefening, armoefeningen en een balansoefening met een balance bal. Dan zit kracht er weer op, ik ben gesloopt. Yes, morgen een rustdag!

Donderdag

 • Actief herstel

Vandaag hebben we een rustdag, heerlijk! Vandaag staat in het teken van ontspanning en studie. Maar meestal doe ik wel iets aan beweging, zoals wat lopen, fietsen, of buikspieren.  Alleen om wat spanning te houden op het lichaam. Ik heb best wat spierpijn en ben redelijk vermoeid, dus deze rustdag is meer dan welkom!

Vrijdag

 • Ochtend: Verspringen
 • Middag: Krachttraining

Na een rustdag is het altijd even ‘inkomen’. Een goede uitgebreide warming-up helpt daarbij. Ik ben ook blij dat ik niet al te veel spierpijn heb van het begin van de week. Dus met redelijk frisse benen kan ik er deze vrijdag weer tegenaan!

Normaal gesproken combineer ik thuis de verspringtraining met wat sprintjes. Maar nu we op trainingskamp zijn willen we dit liever opsplitsen en doen we op vrijdag alleen ver en op zaterdag de sprinttraining. Erg fijn, want dan kunnen we iets meer aandacht aan het verspringen besteden. Ook vandaag wordt er weer veel gemeten en getest. De laatste weken ging verspringen iets minder goed. Daarom wil ik juist voor vandaag meer op mijn gevoel springen om dan te kijken wat de metingen zeggen. Normaal denk ik namelijk te veel na en lukt het niet goed, maar vandaag is het springen op gevoel een groot succes! De aanloop en afzet begint weer goed te lopen en ook de metingen zijn positief. Erg fijn, dit geeft mij vertrouwen!

Ook de krachttraining gaat wel lekker. Onwijs blij met deze goede trainingsdag!

Zaterdag

 • Ochtend: Sprint

Ai, wat een spierpijn! De verspringtraining van gister was goed, maar heeft er best ingehakt!

Desalniettemin voelt de techniek prima en gaan de acceleraties goed. De bedoeling is om drie keer een 200m te lopen met daarin ‘tussenopdrachten’, een aantal keer aanzetten en uitrollen.

Ik merk dat de tank redelijk snel leeg is en in plaats van 3 loopjes, doen we er 2. Soms kan ik echt balen als ik niet het volledige programma afwerk, maar het is ook goed om aan te passen waar het nodig is.

Al met al was het een erg goede week. Hier hoop ik altijd op, maar dat is niet vanzelfsprekend. Ik koester deze dagen heel erg en probeer daar zoveel mogelijk van te genieten! Nu tijd voor een rustdag.

Zondag

 • Rust

Ik heb heerlijk uit kunnen slapen! Wel opgestaan met wat spierpijn, maar dat is op een rustdag niet zo erg. Bij het ontbijt geniet ik lekker van een paar pannenkoekjes met fruit en daarna ga ik door naar de fysio. Natuurlijk ga ik naar de fysio als ik ergens last van heb, maar in dit geval is het goed om elke week een keer gezien te worden juist ter preventie van blessures. Gewoon een kleine check om te kijken hoe het lichaam erbij staat.

Aan het eind van de ochtend ga ik heerlijk met een boekje aan het strand zitten en in de middag weer met de studieboeken en de laptop in het hotel. ’s Avonds wordt er nog een spelletje gespeeld en dan is het weer tijd om te gaan slapen. Morgen weer een nieuwe dag en het begin van een nieuwe trainingsweek! Hopelijk net zo’n goede als afgelopen week 😉

Nadine’s favorieten – orangeshop.eu

Wil je net zoals Nadine thuis sporten met deze fijne producten? Dat kan!
Bij orangeshop.eu shop je al Nadine’s favoriete producten en zo ben jij klaar voor jouw eigen thuis workout.

Ben je retailer en wil je graag deze topproducten toevoegen aan jouw assortiment? Ga dan naar onze B2B portal Yellowweb.nl en bestel direct online.